1 av 2
Greta Huuva är samisk matambassadör.
2 av 2
Ol Johan Sikku, ordförande för Slow Food Sápmi. Foto: Marit Kuhmunen

Samisk mattradition lyfts fram

Samisk mattradition är beroende av naturresurserna och detta är temat på Slow Food konferens i Hemavan till helgen.

Slow Food är en organisation som arbetar med mat som är bra för både människan och naturen. Därför hamnar den samiska mattraditionen i fokus när 70 delegater från organisationen träffas under helgen för att diskutera naturproducerad mat.

 - Naturresurserna är en förutsättning för samisk mat eftersom det är naturproducerad mat. Både ren natur och egen förvaltning av land och vatten är en förutsättning för den fortsatta samiska matkulturen, säger Slow Food Sápmis ordförande Ol Johan Sikku.

Den samiska mattraditionen ligger i fokus. Slow Food är en organisation som startades i Italien som en motreaktion till snabbmaten. Ol Johan Sikku menar att snabbmatskulturen en exploatör av naturresurser som måste finnas för att den samiska matkulturen ska kunna överleva. Han menar även att Slow Foods ideologi passar bra för samisk mattradition.

- Därför att de värnar om de värden som vi också värnar om, natur, kultur och det ska vara rent och miljövänligt, säger Ol Johan Sikku.

Greta Huuva är samisk matambassadör och berättar att hon tycker att naturresurserna är en förutsättning för samisk matkultur, men hon ser problem med den industriella slakten.

- Det är till exempel det här med tarmar och alla inälvor. Om man skulle vilja tillaga renögon som exempelvis är en riktig dekalitess. Den möjligheten försvinner om man inte själv kan vara med och slakta. Det har man sällan tid med när man bedriver en resturang och då blir det svårt, säger Greta Huuva.

Marit Kuhmunen

marit.kuhmunen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".