Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
VALET 2010

Valintresset svalt i norr

Publicerat tisdag 15 juni 2010 kl 05.05
1 av 5
Arkivbild från riksdagsvalet 2006. Folk röstar på Engelbrektsskolan i Stockholm.. Foto: Mark Earthy/ SCANPIX
2 av 5
3 av 5
4 av 5
5 av 5
Marianne Persson, Jingevaerie sameby. Foto: Ann-Louise Rönestål-Ek.

Den svenska valrörelsen har rullat igång.
Vid det förra valet ökade valdeltagande något - men i det samiska området är intresset långt under riksgenomsnittet.

Omkring åtta av tio röstberättigade svenskar gick till valurnorna vid det senaste valet 2006 - det var något fler än valet innan.

Men i det samiska kärnområdet i Norrlands inland och fjälltrakter är det långt till dessa siffror - alla kommuner ligger under riksgenomsnittet och i några avskilda valdistrikt var uppemot fyra av tio väljare soffliggare.

- Det känns i bland som att det inte spelar någon roll vem man röstar på, säger Zenita Sander i Knaften utanför Lycksele.

Knaften ligger dock relativt bra till med drygt 72 procent i valdeltagande i riksdagsvalet 2006.

I Nattavaaraby i Gällivare kommun däremot var valdeltagandet 61 procent och i Hotagen i jämtländska Krokom röstade 68 procent vid det förra valet.

Marianne Persson från Jiingievaerie sameby hör till valdistriktet i Hotagen och menar att partiernas bristande samepolitik är en av anledningarna till det låga intresset.

- De samiska frågorna är inte prioriterade, varken i kommunen eller riksdagen. Det finns inget parti som har ett utvecklat samepolitisk program, säger Marianne Persson från Jingievaerie sameby.

Men i glesbygden finns även praktiska problem påpekar Marianne Persson. Vid valet 2006 var vallokalen i Hotagen inte öppen på valdagen - och den dagen det var möjligt att rösta i Hotagen hade samebyn renslakt.

På valdagen hade närmaste röstlokal därför varit Föllinge, närmare 80 kilometer bort.

- Man skulle önska att Krokoms kommun ser att våra röster är så viktiga att man kan hålla öppet på själva valdagen, säger Marianne Persson.

VALDELTAGANDE I DE TRE NORDLIGA LÄNEN:

Jörgen Heikki, SR Sámi Radio
jorgen.heikki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".