1 av 4
De åtta manusförfattarna som deltagit i projektet Arin. Foto: Stefan Karlsson, SVT.
2 av 4
Skådespelaren Ingor Ante Ailu Gaup Foto: Tora Lindberg, SR Sámiradio
3 av 4
Teaterchef Lena Engqvist Forslund, Giron Sámi Teáhter. Foto: Tora Lindberg, SR Sámiradio
4 av 4
Manusförfattaren Rawdna Carita Eira som deltog i Arin-projektet. Foto: Tora Lindberg, SR Sámiradio.
TEATER

Nya manus väcker liv i teatern

Teatermanusprojektet Arin avslutades igår med en sista träff i Kiruna.
Åtta manusförfattare från norra delarna av Sverige och Norge har fått möjlighet att utveckla sitt skrivande mot teaterscenen.

Chefen på Giron Sámi teáhter, Lena Engqvist Forslund, säger att teatern behöver ny dramatik - och hon är mer än nöjd med resultatet.

- De här pjäserna som vi har fått fram har blivit så oerhört bra att de kommer att kunna spelar både i Sverige och internationellt, säger Lena Engqvist Forslund.

Totalt samlades 35 personer i Kiruna för att summera projektet som pågått i knappt två år. Förutom manusförfattarna har även skådespelare deltagit i projektet för att tillsammans jobba med iscensättande av texterna.

Skådespelaren Ingor Ánte Ailu Gaup är en av initiativtagarna till projektet och han är nästan mållös inför resultatet.

- Åtta fantastiska författare som ger 100 procent av sig själv. Och jag kan inte få nog stark röst för att säga hur otroligt bra material vi har fått. Man får rätt ut sagt lust till att spela många av de roller som framkommer i de olika manusen.

Rawdna Carita Eira är en av de åtta manusförfattare som blev utvalda att delta i projektet. Hennes manus är riktat till en orädd publik.

- Mitt manusprojekt heter Silbajávri. Det är en skräckhistoria som jag har skrivit mot ungdom och vuxna. Det är en historia om fyra ungdomars möte med andevärlden.

Tora Lindberg, SR Sámi Radio
tora.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".