Foto: Fredrik Sandberg, Scanpix.
BJÖRNÅTAL

Friades från jaktbrott

En jägare i 50-årsåldern som i november 2007 sköt en björn i Strömsunds kommun när jakt inte var tillåten frias från jaktbrott.

Mannen har hävdat att han var ute på jakt efter en älgkalv med sin hund när hunden började skälla vid ett gryt. Mannen trodde att hunden skällde på en grävling. När hunden skällt ett tag så kom det upp en björn - och när björnen gick rakt mot mannen avlossade han tre skott och dödade björnen.

Åklagaren yrkade vid rättegången i Östersunds tingsrätt på att mannen skulle dömas för grovt jaktbrott, alternativt brott mot jaktlagen, men rätten ansåg att mannen varken haft uppsåt att jaga björn eller handlat med grov oaktsamhet och ogillade därför åtalet.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".