Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
EUROPA

Nytt magasin om minoriteternas musik

Publicerat fredag 18 juni 2010 kl 09.44
1 av 3
Fiona och Brian i Inverness, Skottland kollar ljudnivåer med Helena Lopac.
2 av 3
Helena Lopac, ljudproducent och Petra Quiding, programledare och producent.
3 av 3
Samiska rockbandet Somby hemma i mormors kök, intervjuade av Petra Quiding.

På söndag startar en programserie i P2 med namnet Musihkka.
Det är tio entimmesprogram som handlar om musik på minoritetsspråk.

Programmakarna Petra Quiding och Helena Lopac har rest Europa runt för att spela in musik och intervjua musiker som sjunger på sitt modersmål.

Petra Quiding berättar om allt ifrån intima möten till stora scener och resan där emellan har gått fort:

- Det har varit helt galet, det har gått väldigt fort. Vi har haft ett par dagar i varje land, men där vi fått komma hem till människor. Helena har ju stått i köket och riggat upp en stor studioanläggning. Så det har ju varit väldigt intimt ända till stora konserter som har ordnats bara för oss för att vi skulle få lyssna på musik.

Resan har gått via det första stoppet Skottland bland annat till Asturien i Spanien, Friesland i Holland till Karelen i Ryssland.

Programserien avslutas med ett besök i svenska och finska Sápmi, där de träffade musikgrupperna Somby och Mollet, och något som förvånade Petra Quiding och Helena Lopac under resan var det enorma intresset för samisk kultur och musik i de andra länderna.

Petra Quiding tror sig ha en förklaring till det.

- Det som slog mig var det enorma intresset för samisk kultur och musik i andra länder. Överallt vi har åkt så har folk frågat oss om samerna. Om musiken, om deras rättigheter och om kulturen så det har ju varit en kunskapsdykning för oss också.

- Inte jag heller, så det var väldigt spännande att få göra det, säger Helena Lopac.

Vad tror ni att det beror på att man intresserar sig för samisk musik även utomlands?

- Jag tror att den samiska kulturen uppfattas av många som väldigt stark. Både att man fått medial uppmärksamhet och att man har synts i andra former. Till exempel så vann ju återigen ett samiskt band i Liet International som var i Holland förra året, den internationella minoritetsspråktävlingen, säger Petra Quiding avslutningsvis.

Musihkka, P2 söndagar 19.00

Tora Lindberg och Thomas Sarri, SR Sámi Radio
nyheter.sami@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".