Konstnären Britta Marakatt Labba. Foto: NRK

Samisk konst till Hagaslottet

Sametingets bröllopsgåva till kronprinsessparet är en tavla målad av konstnären Britta Marakatt Labba. Hon passade på att förmedla ett budskap genom tavlans motiv samtidigt som hon inspirerades av brudparets intressen.

Britta Marakatt Labba berättar att hon tänkte på att kronprinsessparet tycker om att vistas ute i naturen där de utför olika aktiviteter och därför såg naturen som en viktig beröringspunkt. Det eftersom samerna också är så beroende av naturen. Hon ville också att brudparet skulle påminnas om att det bor samer innanför landets gränser.

- Såklart är även färgerna inspirerade av de färger vi har omkring oss här uppe i Sápmi, säger Marakatt Labba.

Hon tänkte vidare på tre speciella gudinnor inom den samiska mytologin. Fruktbarhetens gudinna, eftersom det är fråga om ett ungt par. Jaktens gudinna då det måste finnas djur och natur för att kunna jaga. Sist men inte minst tog hon även med dörrens gudinna som ett skydd till parets nya bostad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".