Iroksiska pass hindrar lacrosselag att spela i världsmästerskap

Den brittiska regeringen nekar irokesernas lacrosseteam inresa för att spela i världsmästerskapen i Lacrosse som nu pågår i England. Anledningen är att de reser med irokesiska pass.

De har redan missat första matchen, men förhandlingar pågår och temet hoppas att de kan få tillstånd att resa in i England med sina Irokespass för att spela övriga matcherna.
– Jag känner mig förråd och jag har 23 spelar som otåligt väntar på att få spela, säger Percy Abrama, ledaren för Irokes Nationens Lacrosseteam enligt Indian Country Today.

Irokeserna uppfann lacrosse
Irokeserna är ett folk på båda sidor om gränsen mellan USA och Kanada. Det var dem som uppfann lacrosse, som är en lagsport som spelas med racket, för flera hundra år sedan.
Irokesernas lacrosseteam är rankat som det fjärde bästa i världen.

Egna pass för självständighet
Irokeserna och några andra urfolk i nordamerika har sedan årtionden använt egna pass när de reser, för att markera sin självständighet som folk. Det är endast ett fåtal nationer som accepterar deras pass.

Anna-Maria Ahlén
anna-maria.ahlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: