Överkalix

Rätt att nazisterna hade bokbord säger marknadsarrangören

Det var rätt att den nazistiska organisationen fick ha kvar sitt bokbord på helgens marknad i Överkalix, trots att det var många av besökarna som blev uppröda av att bland annat Hitlers delvis självbiografiska bok Mein Kampf såldes. Det menar arrangören av Överkalix marknad. 

Bokbordet upprörde ett par lokala politiska ungdomsförbund. Men Hans Nilsson, den ansvarige för marknaden, menar att allt var i sin ordning.

Inga nazistiska symboler
– Vi kollade att det fanns ansvarig utgivare och så kollade vi lite grann via datorn när vi kom in på kontoret. Och så såg jag även till att det inte fanns nazistiska symboler på materialet, säger han.
Enligt polisen i Norrbotten är det svårt att säga exakt vad man inte får sälja eller visa upp på allmän plats eftersom gränsen mellan yttrandefrihetslagen och lagen om hets mot folkgrupp inte är klar. Polisen ska nu kolla hur kollegorna i södra Sverige har hanterat liknande ärenden.

300 namn emot bokbordet
Det var ungdomsförbunden Ung Vänster och SSU som samlade in drygt 300 namnunderskrifter mot att den nazistiska organisationen Svenska Motståndsrörelsen skulle få vara kvar på marknaden, en aktion som Hans Nilsson inte hade något emot även om han tycker att personerna vid bokbordet uppförde sig bra.
– De satt på sin plats och gick inte ut i marknadsområdet och kontaktade marknadsbesökarna, säger han.

Turi Wennberg
Sveriges Radio Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: