Pinsamt tyst krig Umeå kulturhuvudstad 2014

Umeå blev utnämnd till Europas Kulturhuvudstad 2014 för snart ett år sedan, bland annat för att de lyfte fram den samiska kulturen. Men inget händer och nu växer frustrationen bland samerna.

I ansökan lyftes den samiska kulturen fram. Det var en av anledningarna till att Umeå blev kulturhuvudstad. Men Michael Lindblad, som är ordförande i Umeå sameförening, är frustrerad över kommunens dåliga planering. Och säger att inte händer.
– Det är ju, vad ska man säga, närmast pinsamt för kommunens del, säger Michael Lindblad.

Inget händer hos kommunen
Redan för sju månader sedan var Michael Lindblad, som ordförande i Umeå sameförening, frustrerad över Umeå kommuns agerande.
Nu menar han att kommunen ännu inte lyckats skapa någon organisation och budget för kulturhuvudstadsåret.
– Det jag var frustrerad över då var just att det inte hände något från kommunens sida, organisering, budget och så vidare. Och egentligen ser det likadant ut nu. Vi tillsammans med många andra arrangörer väntar ju med spänning på att det ska träda fram ur dimmorna. Vi får jobba som vi gjort förut, vi får ta ett steg i taget så vi jobbar på och liksom, som att saker kommer att lösa sig. Vi måste tänka så, säger Michael Lindblad.

Kan det vara så att kommunen jobbar med att planera och organisera hur olika aktörer ska arbeta och själva kontakten kommer i ett senare skede?
– Jo, det är säkert så, men ingenting har hänt såhär långt, säger Michael Lindblad.
Marie-Lousie Rönnmark (s) är ordförande i den politiska styrgruppen för Umeå 2014. Hon menar att man jobbar med olika saker när det gäller kulturhuvudstadsåret.
– Det ena är att se till att förverkliga det vi sagt i programmet här. Det andra är faktiskt att fortsätta att uppmuntra att man kommer med olika kreativa tankar och ideér. Men det måste tidsättas, det måste programsättas och det måste sättas pengar på det, säger Marie-Louise Rönnmark.

David Rydenfalk
david.rydenfalk@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: