I dag inleds rötmånaden

Idag inleds rötmånaden och den pågår till den 23 augusti.

Redan på de gamla egyptiernas tid trodde man att det var något speciellt med denna tid, att hundar kunde bli galna och att människorna drabbades av så kallad sommarsjuka, matförgiftning.
Idag lever begreppet kvar, men vad innebär det egentligen? Ragnhild Lindberg från Luleå är försiktig med maten.
– Det är då man alltid får vara rädd för att allting ska förstöras. Förut så torkade inget och allt var blött, säger hon.

Vad är rötmånad?
Hanna Brännmark från Korpilombolo förklarar.
– Man ska inte ha mat framme länge och man ska inte göra hål i öronen då heller. För det kan bli infektioner, säger hon.

Kylskåp förbättrar matkvaliten
Men finns det ens något som heter rötmånad idag och är det verkligen så farligt? Mikrobiologen Mats Lindblad på Livsmedelsverket förklarar.
– Rötmånad är ett kulturellt begrepp med lång tradition. Nu tror vi kanske inte att hundar blir galna och att det föds så många tvåhövdade kalvar längre.
– Man pratar ju om det här som en varm och fuktig period under sommaren och under året. Vi har ju också i moderna tider, bättre möjligheter att ta vara på maten, trots att det är varmt med hjälp av kylskåp och kylväskor, säger Mats Lindblad.

Boel Engkvist
SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: