Fiskerätter återlämnade

De pensionerade tjänstemännen som varit anställda på rennäringsfunktionen på Länsstyrelsen i Jämtland och som fått fiskerätt för privat bruk i samband med deras pensonsavgångar, har lämnat tillbaka fiskerätterna.

Återlämningen skedde efter en granskning på uppdrag av landshövding Britt Bohlin. Granskningen gick tio år bakåt i tiden.

Sameradion kontaktade Kristina Jonsson som är funktionsansvarig på rennäringsfunktionen. Hon säger att det hände på grund av en policy från gamla lantbruksnämndens tid, men att ingen i framtiden kommer att erbjudas någon form av fritt fiske efter pensioneringen.

Svenska Samernas Riksförbund (SSR) tycker att händelsen tyder på gamla maktstrukturer som byggde på åsikter om att samebyarna inte ansågs kapabla att hantera jakt- och fiskeupplåtelser. De planerar att skriva en begäran om förklaring från regeringen om hur de ska agera i frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista