Sport

Fler tävlingar är lösningen på problem inom samiskt idrottande

Vid dagens seminarium i anslutning till Same-mästerskapen i Klimpfjäll behandlade man frågor kring samiskt idrottande och de svårigheter som finns i samband tävlingar och samarbeten mellan idrottsföreningar.

– Vi tror ju att man måste försöka hitta en större kontinuitet i tävlingarna och anordna fler tävlingstillfällen. Dels anordna träningsläger för ungdomar men också fler tävlingstillfällen. Tillexempel införa länsmästerskap och på så sätt minska transporterna mellan olika tävlingar. För ett av de stora problemen är att avstånden är så stora i Sápmi. Det är dyrt, det kostar mycket, både pengar och tid att åka runt på tävlingar. Det skulle kunna vara en lösning men även att öka samarbetet med olika föreningar, framför allt Sáminuorra, där ungdomarna träffas och finns, säger Camilla Sandström som är pressansvarig för Same-mästerskapen.

Svenska samernas idrottsförbund, Sáminuorra och SSR, svenska samernas riksförbund, ska nu författa en gemensam skrivelse till Sametinget.

Kjell Marainen
kjell.marainen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista