Samer i syd vill inte bara uppmärksamma de svenska urfolket samerna utan alla urfolk i världen. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.
kultur

Internationella urfolksdagen firas under dagen

Internationella urfolksdagen firas idag runt om i världen. I Ängelholm vill sveriges sydligaste sameförening inte bara uppmärksamma samerna utan urfolk från hela världen.

Majvor Massa Eriksson är ordförande för Samer i Syd och hon berättar att föreningen har firat dagen i flera år. Med traditionella kläder sjunger man samernas nationalsång och bjuder besökarna på torkat renkött och hjortron.

Men förreningen uppmärksammar inte bara samerna utan även andra urfolk uti i världen:

– Vi kommer ju då å visa på hur viktigt urfolket är, inte bara i vårat land. Och allmänt prata om och visa att den här dagen är viktig. Att visa att vi har ett urfolk här i Sverige, samerna. Men också att vi sympatiserar och känner för urfolk ute i världen som har det ganska så svårt.

Men långt ifrån alla känner till att det är den internationella urfolksdagen idag. När Sameradion frågade runt på stan så vad få som hade hört talas om högtidsdagen.

Ann-Kristin Simma
annkristin.simma@sr.se

Madelene Sandin
madelene.sandin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".