VAL 2010

Sameradion summerar mandatperioden

I morron tisdag inleder Sameradion sina utfrågningar av partiledarna inför höstens riksdagsval.
Vår reporter Jörgen Heikki har tittat i backspegeln för att se vad den borgerliga alliansregeringen åstadkommit under sina fyra år vid makten.

Efter en trevande inledning så har regeringen och riksdagen det senaste året radat upp förslag och beslut som berör det samiska samhället.

Den samiska språklagen har utvidgats till tretton nya kommuner

Skogslagen har förändrats så att samebyarna inte längre kan överklaga avverkningstillstånd nedanför sina året-runt-marker - och det var också en fråga som ledde till debatt i riksdagen.

Allmän vargjakt har införts och riksdagen har beslutat att importera vargar utifrån.

Frågan om uranprospektering har diskuterats livligt - den röd-gröna alliansen jobbade hårt för att få över centerpartister på sin sida för att få igenom förslaget om att ge kommunerna rätt att säga nej till uranprospektering, men de röd-gröna fick inte tillräckligt med centerpartistiska röster för att få majoritet i riksdagen.

Men det mest radikala är nog riksdagens beslut att skriva in samerna som ett folk i grundlagen.

I förslaget till lagtext omnämndes samerna som en etnisk minoritet, på samma nivå som tornedalingar exempelvis.

Detta mötte kraftiga protester från samiskt håll och både Sametinget och Svenska samernas riksförbund menade att samerna måste slås fast som ett urfolk i grundlagen - detta stöddes av både Amnesty, Svenska FN-förbundet och Diskrimineringsombudsmannen.

Regeringen har uppenbarligen lyssnat på kritiken om nu omnämns samerna som ett folk i förslaget till grundlag.

Regeringen har också lagt fram ett förslag till ny älgförvaltning där särskilda älgförvaltningsgrupper inrättas som ska ta ge förslag på tilldelning.

Förvaltningsgruppen ska bestå av sex ledamöter - i renskötselområde ska en av dessa utses av Sametinget.

Det här är långt i från den förvaltningsmodell som föreslogs av Jakt- och fiskeutredningen för nåra år sedan, där samebyarma föreslogs ha hälften av rösterna i jaktförvaltningen.

Men bland samiska företrädare så blir den borgerliga alliansregeringen kanske mest ihågkommen för de förslag som inte har genomförts.

Alliansen har under hela mandatperioden haft en grupp riksdagsledamöter under ledning av Centerpartistiska statssekreteraren Magnus Kindbom som har gått igenom de tio senaste årens alla statliga utredningar om samer för att lägga fram ett brett förslag om framtidens samepolitik.

När gruppen till sist la fram en promemoria så föreslog man endast att fler samer ska kunna bli medlemmar i en sameby - men utan att kunna nyttja jakt- och fiskerätten.

Dessutom föreslog regeringen också att man ska konsultera Sametinget innan behandling av lagar och förordningar som särskilt berör samiska förhållanden.

Men det sistnämnda hade regeringen inte brytt sig om just för detta förslag och totalsågades därför av Sametinget och flera samiska organisationer. Besvikelsen var också stor för att promemorian inte berörde ILO-konventionen 169 och andra tyngre rättighetsfrågor.

Regeringen tvingades till slut att dra tillbaka sitt förslag och har nu lovat omtag - återstår att se om den blir omvald för att kunna genomföra några reformer.

Jörgen Heikki, SR Sámi Radio
jorgen.heikki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista