Sametinget uteslutet ur expertgrupp om kulturarv

Sametinget beklagar i ett remissvar till Kulturdepartementet att tinget inte får ingå som expertgrupp för samisk kultur i en utredning.

Utredningen rör hur UNESCO:s regler för skydd av det immateriella kulturarvet ska genomföras i Sverige. De institutioner som föreslås istället, som Nordiska museet, har ingen förankring i det samiska samhället, och museets samlingar och kunskap om samisk kultur kommer huvudsakligen från en tid "när koloniala strukturer var vägledande i synen på samer", skriver tinget i remissvaret.

Då själva tillkomsten av UNESCO:s konvention kom till som en respons på ändrade maktstrukturer i världen, "där tidigare koloniserade länder med en annan världsåskådning och kunskapstradition och i högre grad immatriellt kulturarv än västerländska stater såg behovet att skydda dem", anser Sametinget att man idag borde motverka de gamla åsikterna. Det skulle man kunna göra genom att till exempel ge Sametinget och samemuseet Ájtte möjlighet att delta i expertgruppen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista