VALET

Hägglund tiger om ILO 169

Kristdemokraterna kan inte ge några besked om ratificeringen av ILO-konventionen 169. Det framkom vid Sameradions intervju med paritledaren Göran Hägglund.

– Det har ju handlat om att försöka hitta ett sätt som gör att de åtgärder som vidtas fungerar på ett sånt sätt att det faktiskt leder till förbättringar. Att det här inte bidrar till konflikter utan tvärtom. Och det tror jag är väldigt viktigt med en fortsatt dialog självklart i de områden där det bor flest samer men det fordras självklart också en dialog med det nationella departementet för att komma vidare, säger Göran Hägglund, partiledare för Kristdemokraterna.

För över 20 år sedan var Sverige med och tog fram den internationella urfolkskonventionen ILO 169 men Sverige har ännu inte antagit den, trots att frågan utretts sedan 1997. Kristdemokraterna har tidigare sagt nej till konventionen, frågan är om de är beredda att ratificera konventionen under nästa mandatperiod.
– Ja, vi är åtminstone beredda att belysa fråga ytterligare, att föra de här diskussionerna vidare, men det finns inget till exempel i vårt valmanifest som säger att det ska göras nu. Vi är beredda att bidra till att hålla diskussionen igång för att kunna hitta vägar framåt, säger Göran Hägglund.

På vilket sätt?
-
- Ja, jag tror ju att den här dialogen är absolut nödvändig och att man försöker hitta vägar för att kunna ta steg framåt och där man steg för steg kan hitta ett regelverk som fungerar ur samernas synvinkel men som också fungerar gentemot det omgivande samhället, säger Göran Hägglund.

Jörgen Heikki
jorgen.heikki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista