sport

Samiskt mästerskap i golf nästa sommar

Svenska samernas idrottsförbund, SSIF, planerar att genomföra det första Samemästerskapet i golf i Ljusnedal i Härjedalen nästa sommar.

Ordförande Börje Allas säger att efter påstötningar från golfare kommer eventuellt ett öppet samiskt mästerskap i golf att arrangeras redan nästa sommar. Ett öppet mästerskap innebär att tävlingen är sanktionerad av SSIF och att tävlingen är öppen för alla samer oavsett var man kommer ifrån. På tävlingen utdelas inga medaljer men vinnaren kommer att få titulera sig som samemästare i golf.

SSIF ska även försöka få en möjlighet för samer att få tävla för Sápmi i Vasaloppet framöver och från Vasalopps-arrangörernas sida är det sagt att det inte är omöjligt. Därför pågår överläggningar mellan SSIF och arrangörerna. Tanken är även att Sápmi ska få till en egen station efter spåret där deltagarna för Sápmi får utdelat förfriskningar, stationen kan vara i form av en tältkåta som deltagarna åker igenom, säger Börje Allas.

Kjell Marainen
kjell.marainen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista