Foto: Björn Larsson Ask / Scanpix.

Få viltolyckor i norr

I Norrbotten inträffar betydligt färre viltolyckor än i många andra län. Enligt statistik från Nationella Viltolycksrådet har drygt 360 djur förolyckats i Norrbotten i år.

Det är bara på Gotland som färre djur omkom i trafiken. Västerbotten har haft mer än 800 viltolyckor hittills i år. I Jämtlands län har det hittills i år inträffat 580 olyckor.

Flest viltolyckor inträffar i tättbefolkade län söderut. I Västra Götaland har det varit över 4300 viltolyckor hittills i år. I norr är det mest älg som körs på, medan det i övriga landet är rådjuren som oftast råkar illa ut.

Ren räknas som tamdjur och där toppar Norrbotten statistiken med över 570 påkörda renar hittills i år. (Sveriges Radio Norrbotten)

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".