Krav på utredning av renmärken

Sametinget måste göra en uppföljning av oregistrerade renmärken i Vapsten. Det menar Lars Jonas Johansson, som har anmält saken till Sametinget.

Från Sametinget har man sagt att det inte hör till deras arbetsuppgifter att gå vidare till polisen. Men Johansson är av en annan åsikt.

 – Sametinget måste absolut agera och utreda det här först och se om det finns en bredare grund att lämna över till åklagaren, än vad som endast gäller oregistrerade märken.

Johansson tycker det är Sametingets ansvar att utreda och följa upp sådana fall. Därför har han anmält saken till kanslichefen Patrik Kansa, då han inte anser att det är enskildas skyldighet att anmäla detta vidare till polisen.

 – Det är deras sak att lämna över det till åklagaren för åtal, inte min personliga sak. Jag anser att det är myndighetens ansvar i och med att de har ansvar just över renmärken, säger Johansson.

Från Vapstens sameby säger man till Sameradion att de inte haft tid att utreda ärendet men dem kommer att titta på saken. Det säger Inger-Ann Omma som inte vill ställa upp för en bandad intervju.

Sametingets Kanslichef Patrik Kansa säger dock att Sametinget kommer att utreda saken på nytt.

Johnny Skoglund
johnny.skoglund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: