Nina Afanasyeva, Kola Saami förening. Foto: Anna-Maria Ahlén

Sameting närmar sig i Ryssland

Trots att myndigheterna i Murmansk motsätter sig ett Sameting i Ryssland så planerar samerna på Kolahalvön att välja ledamöter till ett Sameting i december i år. Men ett problem är att pengar saknas för att komma igång. Det berättar Nina Afanasyeva som är ordförande i Kola Saami förening.

För två år sedan hade hade samerna på Kolahalvön en kongress som gav det Samiska rådet i murmanskregionen två år för att omvandla sig till ett samiskt parlament. Nu i december planeras val av ledamöter till detta parlament. Men det saknas pengar för att hålla kongressen.

De viktigaste frågorna för Sametinget i Ryssland blir de juridiska frågorna. Till exempel saknas lagstiftning som ger samerna rätt att fiska och jaga i sina traditionella områden. Nina Afanasyeva säger att det enda som finns är renskötsellagen och den behöver förbättras.

– Jag hoppas att det kommer att fungera, säger Nina Afanasyeva som hoppas att ett Sameting blir verklighet även i Ryssland.

Anna-Maria Ahlén
sameradion@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".