SAMETINGET

Utskott ska borga för demokrati

Sametinget planerar att skapa flera olika utskott där frågor förbereds inför styrelse och plenum. Målet är ökad delaktighet och demokrati.

 – Sametinget kan behöva en revitalisering och förändring, säger Håkan Jonsson från Jakt- och Fiskesamerna.

Frågan om utskott har flera gånger varit på tal inom sametinget. Framförallt vid dom tillfällen då ett majoritetsblock har tillsatt styrelsen och oppositionspartierna blivit helt utanför.

Då har utskott enligt riksdagsmodellen nämnts som en lösning för att ge större delaktighet och insyn i arbetet. Det är just det som är tanken nu också.

 – Fler politiker ska bli involverade i att bereda ärenden inom Sametinget, fler politiker ska ha möjlighet att säga sitt och på det sättet ökar vi demokratin, säger styrelsens ordförande Ingrid Inga.

Enligt Inga ska alla 31 ledamöter vara engagerade i något av utskotten. På det sättet förväntas plenum blir effektivare eftersom debatterna kan klaras av redan i utskotten.

 – Vi slipper de långa utläggningarna, att man debatterar så mycket under plenum, debatterna är en viktig del men ibland känns det som att det går till överdrift, säger Helena Dådring från partiet Vuovdegat.

Hittills har det saknats pengar för att bilda utskott och styrelsens plan är därför att göra en ordentlig utredning och att med den i ryggen sen övertyga regeringen om ett budgettillskott. Utskottsutredningen ska göras av Anders Kråik, partiet Samerna och Per-Mikael Utsi, Guovssonásti.

Förra styrelsen, under Sara Larssons ledning, hade också påbörjat ett liknande arbete och även om Vuovdegats Helena Dådring nu är positiv, så märks en viss irritation.

 – Det är lite tråkigt att man inte tar så mycket hänsyn till vad vi gjorde i den styrelsen, men det får vi ju nu putta in i det arbete de gör, säger Dådring.

 – Jag tror det blir bra och att vi skapar en delaktighet, att alla ska känna sig delaktig i arbetet, processen och frågorna, avslutar Helena Dådring.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: