Sydsamisk festival för alla

På torsdag börjar den sydsamiska kulturfestivalen i Rörås. Festivalen arrangeras för femte gången och har som mål att bli en mötesplats för samer på svensk och norsk sida.

Festivalens arrangemang är bland annat utställningar, workshops, seminarier, bio, teater, konserter, föreläsningar och gudstjänster. Alla arrangemangen har ett samiskt tema. Festivalen hålls vartannat år i Sverige och vartannat år i Norge. Festivalen har som mål att

Helen Blind Bransfjäll är ledare för festivalens arbetsgrupp och hon berättar att festivalen riktar sig till hela familjen.

Sörsamisk Festival är än så länge bara ett arbetsnamn och tanken är att en namntävling ska resultera i ett nytt namn. Det nya namnet kommer att offentliggöras under festivaldagarna.

Festivalen hålls inomhus och det beräknas komma cirka 600 personer till festivalen. Festivalen genomförs med hjälp av bidrag från bland andra Samerådet, Sametinget i Norge och flera kommuner på både svensk och norsk sida.

Sara Björne
sameradion@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".