Men ökad trafik dödar fler renar, säger Tor-Erik Huuva ordförande i Leavas sameby.

Större lastbilar för att minska renpåkörningarna

Gruvbolaget Northland Resources väntar nu på tillstånd att få köra med större lastbilar längs sträckan Pajala - Svappavaara. På det sättet tänker man sig att minska trafiken och därmed också risken för renpåkörningar.

De planerade malmtransporterna från gruvan utanför Pajala till Svappavaara, påverkar samebyarna som har betesmark längs med transportsträckan.

Bland annat ökar risken för renpåkörningar. Men gruvbolaget tänker sig att lösa problemet genom att ansöka om tillstånd att köra med större lastbilar

 – En tom lastbil dödar ju en ren lika effektivt som en full lastbil och kan man få ner antalet lastbilar så är ju det naturligtvis önskvärt, säger Jonas Lundström som är kommunikationsdirektör på gruvbolaget.

För att få ner antalet transporter handlar det alltså om att få dispens från Trafikverket för att få köra med längre och tyngre lastade lastbilar.

 – Men när det gäller så kallat delbart gods är det svårt och mycket ovanligt att få dispens, säger Lars Svensson, enhetschef för Transportdispenser på Trafikverket.

Laevas samebys ordförande Tor-Erik Huuva säger till Sameradion att såklart kommer fler renar att bli påkörda när trafiken ökar. Men Huuva menar ändå att vägtransporter stör mindre än vad järnvägstransporter skulle göra.

 – Järnvägen tar fler renar, och dessutom tar den upp mer mark.

Huuva befarar däremot att de kommer att mista mer av sina marker, speciellt om gruvbolaget kommer att bygga ut i Svappavaara, där de ska lasta malmen till tågvagnar. Men närmare information om detta har samebyn inte fått.

De samtal som Northland Resources haft med samebyar har främst riktade till Muonio sameby. Jonas Lundström säger att det handlat väldigt mycket om Muonio sameby eftersom det är den samebyn som är kopplad till gruvområdena.

 – Det är klart att pratar vi påverkan så är det ju gruvområdet som blir mest påverkat. En väg som redan finns, som är byggd för tung trafik påverkar ju inte alls lika mycket som gruvetableringens påverkan på det som är rennäring.

Tora Lindberg
tora.lindberg@sr.se

Sara Björne
sara.bjorne@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".