PAJALA

Kommunanställda vill lära sig samiska

Många kommunanställda i Pajala kommun vill lära sig samiska. Det visar en enkätundersökning som kommunen gjort för att kartlägga behoven gällande minoritetsspråken.

I Pajala genomför kommunen just nu en enkätundersökning vad gäller minoritetsspråken. Pajala är ju förvaltningskommun för finska och meän kieli, men i enkäten har kommunen även tagit med samiskan.

Resultatet visar att det är låg kompetens i samiska, men att många kommunanställda är intresserade att lära sig samiska. Omkring 20 stycken har svarat att de skulle vilja läsa samiska, de flesta nordsamiska men även intresse för lule- och sydsamiska finns.

– Det är glädjande att så många vill lära sig och vi hoppas att de här har nmöjlighet att få gå någon utbildning, säger Listbeth Mörtlund, handläggare för minoritetsfrågor i Pajala kommun.

Hittills är det ungefär 250 stycken kommunanställda som har svarat på enkäten.

Bertil Isaksson, Sveriges Radio Meän Raatio

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: