Älvsbyn

Flygplan störtade på järnvängsspår

Ett enmotorigt flygplan störtade på Högheden utanför Älvsbyn i förmiddags. Planet hamnade på järnvägsspåret men piloten klarade sig oskadd.

Men bara någon kilometer från olycksplatsen fick ett tåg hastigt stoppas då planet låg tvärs över spåret.  Enligt uppgifter så ska klockorna vid en jänvägsövergång i närheten av haveriplatsen ha börjat ljuda kort efter kraschen.

Flygplanet, ett mindre sportplan av typen PA 32, kraschade efter att piloten kommit för långt in på landningsbanan. När han drog på gas för att lyfta och göra ett nytt landningsvarv lyckades han inte få tillräcklig höjd vid slutet av landningsbanan och slog i ett träd. Följden blev att planet kraschade och landade på järnvägen intill flygfältet.

– Piloten kunde själv ta sig ur planet. Jag har pratat med honom och han är oskadd, säger Johan Beischer vid Flygräddningscentralen till TT.

Flygplanet blev helt förstört, och ligger nu på järnvägen i avvaktan på att olycksplatsen ska dokumenteras.

Järnvägstrafiken mellan Älvsbyn och Piteå är stoppad tills vidare och kommer att vara stoppad en tid då det är mycket dokumentation ska som ska göras, bland annat ska en nödsändare letas fram.

Enligt Trafikverket är en kran på väg till platsen för att ta bort flygplanskroppen.

Trafiken på Norra stambanan påverkas inte.

Nyheter P4 Norrbotten/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: