Bo Kjellson, driftschef i Borås djurpark

Slut med renar i Borås

Ombyggnaden av riksväg 42 genom Sjöbo i Borås innebär att djurparken måste fatta det ganska ovanliga beslutet att göra sig av med djur. Vägen kommer att gå så nära parken att hägn måste flyttas och det betyder slutet för renarnas historia i djurparken.

När vägen byggs om kommer den nämligen att gå mycket nära älgarnas hägn, som då behöver flyttas och då är det renarna som får stryka på foten - eftersom älgen betraktas som viktigare att ha kvar, säger driftschefen Bo Kjellson. Och helt vanligt är det inte att någon art lämnar parken.

- Det är alltid lite tråkigt när man byter ut arter. Dom har ju funnits här sen 80-talet. Men utvecklingen går framåt och vi måste titta över vilka möjligheter vi har att hålla dom på ett sånt bra sätt som möjligt och då kan det vara så att vi måste byta art någon gång ibland, säger Bo Kjellson 

Renarnas nya hem är än så länge inte bestämt. Klart är att de inte kommer att säljas - det handlar snarare om en överlåtelse i den hårt reglerade värld som gäller för djurparkerna.

 - Dom här kommer ju att sändas till en djurpark som kommer att fortsätta att anväda sig av dom här djuren i sin avel, säger Bo Kjellson

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".