1 av 3
Valentin Jonsson, renskötare Grans sameby. Foto: Anna Sunna.
2 av 3
Ellen Inga Turi. Foto Anna Sunna.
3 av 3
Slamvattnet från eventuell brytning i Vindelfjällen förslås ledas till Ältsvattnet. Foto: Privat, Helena Omma/ICR.
Klimatförändringar

Renskötarnas kunskaper kan bli oanvändbara

Renskötarnas kunskap att klara av klimatförändringar kanske inte kommer till användning när betesmarkerna krymper. Det framkom när forskare och renskötare träffades i Ammarnäs för att diskutera hur rennäringen påverkas av klimatförändringar och förluster av renbetesområden.

Varmare temperaturer framför allt under vintern och mer nederbörd -under vintern regn istället för snö - innebär att renskötseln måste förändra sig. Både renskötare och forskare pekar på att rennäringen har en stark anpassningsförmåga.

 - Det är en stryktålig näring vi har, den verkar kunna tåla vad som helst. Men jag är rädd för att man nånstans kommer till en brytpunkt, säger Valentin Jonsson.

Vad kan göra att man kommer dit?

 - Det kan vara många olika faktorer, till exempel att en by blir utsatt för intrång och så kommer det en miljöförändring, säger Valentin Jonsson.

Ifall större och större renbetesområden försvinner blir det svårare för renskötarna att vara flexibla. Kanske står Valentin Jonssons sameby, Gran, inför den brytpunkt han pratar om. I deras sommarbetes land i Vindelfjällen har ett gruvföretag provborrat efter mineraler i år. Bland samebyns medlemmar finns en stark oro för områdets framtid, Marja Skum är en av de oroliga.

- Det här området är jätteviktigt under vår, sommar och höst. Ibland har en del kunnat stannna där under varmare vintrar, när det varit dåligt bete i vinterbeteslandet. Så det är ett område som vi verkligen behöver, säger Marja Skum renägare i Grans sameby.

En av de stora utmaningarna för renskötselen för att klara klimatförändringarna är att få behålla sina marker, säger Ellen Inga Turi, doktorand på Umeå universitet och Sámi Allaskuvvla i Norge.

- Största utmaningen inför kommande klimatförändringar blir att få behålla så mycket betesmark för renarna som möjligt, för att därigenom kunna vara flexibla, säger Ellen Inga Turi.

Anna Sunna
anna.sunna@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".