1 av 3
Nina Afanasyeva chef för den vilande Kola Saami Radio Foto: Anna-Maria Ahlén
2 av 3
Skylten hänger kvar men verksamheten ligger nere sedan ett år. Foto: Anna-Maria Ahlén.
3 av 3
Radiostudion finns kvar men samlar nu på sig en hyresskuld. Foto: Anna-Maria Ahlén.
Ryssland

Oviss tystnad för Kola Saami Radio

Framtiden är ännu oviss för Kola Saami Radio. Sändningarna ligger nere sedan snart ett år tillbaka. Men radiostudion och sändningsutrustningen finns kvar på det samiska kulturcentret i Lavozero.

Nina Afanasyeva som sedan i våras är chef för Kola Saami Radio håller på att ombilda radiostationen. Hon menar att det är viktigt att sändningarna startar igen.

Men svårigheterna är många. Pengabrist är det största problemet. För varje månad ökar tillexempel hyresskulden till kulturcentret i Lovozero där Kola Sami Radio har sina lokaler.

Nu håller de tillsammans med på att omorganisera stationen till ett öppet aktiebolag, när det är klart hoppas de att de får in tillräckligt med pengar för att få igång sändningarna.

Drömmen är en egen frekvens i FM bandet där de kan sända hur mycket de vill på kildinsamiska och ryska för det samiska folket på kolahalvön.

 - Det vore roligt om det gick att genomföra, säger Nina Afanasyeva

Anna-Maria Ahlen
anna-maria.ahlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".