Chile

Mapuches hungerstrejk slut

Mapuche-indianerna i Chile som har hungerstrejkat i flera månader har till slut fått igenom sina krav. Några av dem har strejkat i 82 dagar.

Konflikten gäller att de dömts som terroriter när de genomvåldsaktioner hävdat sin rätt till markområden i södra Chile. De menar de inte är terrorister utan kämpar emot ockupationen av sitt traditonella område.

Kyrkan, som har medlat i den långvariga konflikten, har meddelat att regeringen går med på att sluta tillämpa anti-terroristlagen mot de protesterande indianerna, rapporterar Ekot.

Nu har 28 av dem avbrutit sin hungerstrejk. Ytterligare tio har ställt sig tveksamma till regeringens besked, men har sagt att de inom kort meddelar sitt slutgiltiga beslut.

Nu har 28 avbrutit sin hungerstrejk. Några har hungerstrejkat i 82 dagar. Tio personer har fortsatt eftersom de var tveksamma till regeringens förslag, men har sagt att de inom kort meddelar sitt slutgiltiga beslut. Några har hungerstrejkat i 82 dagar.

SVT Oððasat

Läs mer:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: