SMS från Soppero är på språkgranskning och ska på nytt ges ut. Foto: Anna Sunna

SMS från Soppero ges ut på nytt

Även om den nordsamiska översättningen av boken SMS från Soppero fick stark kritik så har bokförlaget Podium inte gett upp. Med nya krafter allierar de sig nu med kritikerna.

Författaren Ann-Helen Laestadius är nöjd
 - Ja det känns jättebra när jag hörde att det löst sig ekonomisk och vem som skulle göra det. Det är extra roligt att Kristina Labba får en ny chans, jag ser verkligen framemot det, säger Ann-Helen Laestadius.

Podium gav i vintras ut SMS från Soppero på nord, lule- och sydsamiska. Men den nordsamiska översättelsen visade sig ha brister. Därför valde förlaget att dra tillbaka försäljningen av boken.

Nu språkgranskar förlaget översättningen, säger Jenny Lindblad redaktör på Podium.

- Den är under revidering och kommer att ges ut på nytt, säger Jenny Lindblad.

Hon berättar också att förlaget har allierat sig med dem som starkast kritiserade översättningen - Mikael Svonni och Per Stefan Labba.

- Vi valde att vända oss till dem som var kritiska och be dem direkt om hjälp och det har blivit ett lyckats samarbete, säger Jenny Lindblad.

Författaren själv var nöjd med valet av Mikael Svonni och Per-Stefan Labba som språkgranskare.

 - Det känns väldig tryggt, och jätteroligt också att de ville vara med i projektet, så det kommer att bli jättebra den här gången, säger Ann-Helen Laestadius.

Johnny Skoglund
johnny.skoglund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".