1 av 3
Margret Fjellström, sametingsledamot för Samelandspartiet. Foto: Thomas Sarri, SR Sámi Radio.
2 av 3
Ingrid Inga tycker att renbeteskonventionen ska skrivas under av staterna och har fått partikollegor upprörda över det.
3 av 3
Samelandspartiets Ingrid Inga, tv, Bror Saitton, Paulus Kuoljok, Christina Åhrén, och Sylvia Simma.
Sápmi

Ingrid Inga går emot sitt parti

Ingrid Inga kritiseras av medlemmar inom det egna partiet, Samelandspartiet, efter att hon sagt att hon vill att renskötselkonventionen ska tillstyrkas. I ett pressmeddelande från tre partimedlemmar får Inga hård kritik.

Uppdaterad

Sametinget har tagit ett beslut att säga nej till det nuvarande förslaget till en ny renskötselkonvention. Alla i styrelsen är eniga i frågan förutom ordförande Ingrid Inga som reserverar sig i frågan. Hon har tidigare lämnat ett remissförslag som styrelsen nu sagt nej till.

Christina Åhrén, Sylvia Simma och Margret Fjellström är de tre medlemmar som skrivit det pressmeddelande där kritiken mot partiledaren Inga kommer fram. I skrivelsen säger Sylvia Simma, ledamot för Samelandspartiet, att "renbeteskonventionen är en fråga som splittrar partiet och vi är många som inte delar partiledarens uppfattning".

De framhåller även att partiet inte tagit ett formellt beslut för ett ja till konventionen. De menar att det inte är partiets åsikt som Ingrid Inga fört fram.

"Ett ja till den här konventionen ger enorma konsekvenser för enskilda. Det är inte förenligt med Samelandspartiets ideologi och politik att offra enskilda renskötares framtid" skriver Christina Åhrén."

Ingrid Inga tar kritiken med ro.
- Vi har ju väldigt högt i tak i vårt parti och det är väl känt för de flesta att vi inte är eniga i den här frågan. Jag tycker att det är fantastiskt bra att de visar att de har en annan uppfattning.

Styrelsen bereder nu ärendet för plenum att fatta beslut om renskötselkonventionen. Sametingets har fått anstånd med remissyttrande till efter plenum. Sedan väntas beslut från SSR:s extra extrainsatta landsmöte som med sina antal möten visar hur komplex frågan är. Efter dessa två ytterligare behandlingar av konventionen ska det slutliga förslaget lämnas till Jordbruksdepartementet.

- Samelandspartiet har länge varit det parti som drivit på den här frågan om att vi ska få en konvention och jag fullföljer bara partiets linje som jag uppfattat den. Men partiet äger frågan så det är ju bara för mig att avvakta tills partiet har sagt sitt, säger Ingrid Inga.

Läs mer:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".