Ingrid Inga

Sametingets besparing drabbar rovdjursinventeringen

Talmas rovdjursansvariga Stig Allas planerar att inte delta i morgondagens stormöte om rovdjursinventering i Storuman. Anledningen är att Sametinge för första gången inte betala reskostnaderna.

Uppdaterad

– Alla tidigare år har Sametinget betalt resan, i år har de tvingats till besparingar och då drabbar det oss rovdjursansvariga i Samebyarna. Om de inte kan betala resan för mig som är tillförordnad som rovdjursansvarig, då får mötet vara för min del, säger Stig Allas och fortsätter
– Det är synd att politikerna ska leka och sedan drabbas andra av det. Sametinget har ju besparingar på sig nu, men besparingarna tycks tas på fel plats. De hade kunnat spara mycket om de hade alla plenummöten i Kiruna.

Regleringsbrevet sätter stopp
Sametingetsstyrelseordförande Ingrid Inga menar att det inte är möjligt att spara in på plenumsmöten för att bekosta resor för rovdjursansvariga, eftersom det kommer från olika anslag.
 – Medel från förvaltningsanslaget som bland annat täcker kostnaderna för plenum går inte att överföra rovdjursförvaltningen, eftersom det finansieras av sakanslaget. Det här är regleringsbrevet mycket tydlig med. Vi gör de här besparingarna för att inte gå in med underskott 2011, säger Ingrid Inga.
Men är inte detta att bita sig själv i svansen? Om inte rovdjursinventeringen görs på bra vis kan det påverka samebyarnas ekonomi och på sikt kan felaktigheter i rovdjursantalet hota hela rennäringen.
– Det är viktigt med bra inventeringar och bra kunskapsunderlag hos inventerarna. Samelandspartiet har därför föreslagit att anslaget till rovdjursinventeringar skulle öka med 2,9 miljoner, säger Ingrid Inga.

Anna-Maria Ahlén
anna-maria.ahlen@svt.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".