Ragnhild Svonni Foto: Tora Lindberg

Samelistan på väg att ta plats i kommunledningen

Samelistan kan komma in i kommunledningen i Kiruna. För nu har partiet inlett förhandlingar med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Samelistan har inlett förhandlingar med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet om ett samarbete i Kiruna kommun. Än så länge har partierna bara haft ett möte, säger Ragnhild Svonni, ordförande i Samelistan 

- Vi har precis börjat och har haft vårt första möte där vi konkret har diskuterat frågor. Sen kommer vi att gå vidare och utarbeta en gemensam politisk plattform som vi ska jobba ifrån.

Ragnhild Svonni säger vidare att de viktigaste frågorna för Samelistan är de frågor de gick till val på.

- Vi vill säkerställa att man har en samisk äldreomsorg, att det ska finnas tillgängliga samiska lärare samt språkundervisning i skolorna. Sen är det så klart också samebyarnas rätt till inflytande i frågor som rör framförallt markanvändning, säger hon

Socialdemokraterna har tidigare brutit löftet gentemot Samelistan. De kommer att ha med sig de tidigare händelserna, säger Svonni och socialdemokraterna kommer att vara medvetna om detta. Om samarbetet ska fungera som måste sammarbetspartierna ha klara riktlinjer, säger Ragnhild Svonni.

- Det kan gälla allt ifrån hur vi förankrar bakåt i våra egna partier. Hur beslut ska kunna fattas så att alla partier som är med i samverkan ska ha haft möjlighet och kunna säga sitt och påverka, säger Ragnhild Svonni.

Johnny Skoglund
johnny.skoglund@sr.se

Olle Arvidson
olle.arvidson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".