JOKKMOKK

Kommunalråd utan samiska visioner

Socialdemokraterna i Jokkmokk bildar majoritet tillsammans med Framtid i Jokkmokk och Stefan Andersson blir nytt kommunalråd. Trots sitt samiska ursprung kommer Andersson inte att aktivt lyfta samepolitiska frågor framöver.

Stefan Andersson har bott söderut i många år men stromtrivs nu tillbaka i Jokkmokk. Han ser på orten som ett samiskt centrum men har aldrig reflekterat särskilt över att ha varit en del av den samiska kulturen. Det har bara varit så självklart. Kanske är det därför han inte heller profilerat sig som same eller arbetat aktivt för samiska frågor.

Andersson har visioner om framtidens Jokkmokk. De handlar om hur man ska få ungdomarna att stanna i kommunen, hur man ska få företag att vilja etablera sig och växa och hur man ska få fler arbetstillfällen till orten. På frågan om hur han vill arbeta samepolitiskt tar visionerna slut. 

– Vi (Socialdemokraterna) diskuterar ju alla de frågor som kan beröra den samiska kulturen och traditioner. Vi har haft resonemang om sånt under mandatperioden också, ibland i samråd med samebyar. Men det är ju så att man kanske inte tar upp samepolitiska frågor som sådana, utan det blir dagsaktuella frågor för kommunens politiska agenda där samiska frågor vävs in istället.

Anna Hövenmark, avgående kommunalråd i Jokkmokk känner sig oroad över tanken på att de samiska frågorna kan hamna i skymundan under nästa mandatperiod.

– Tjugofem procent av befolkningen i Jokkmokk består av ett urfolk och det är otroligt viktigt att vi faktiskt bejakar det. Dels därför att jag är helt övertygad om att hela kommunen tjänar på det och dels för att vi har regler och paragrafer att hålla oss till vad gäller urfolk och det tror jag är jätteviktigt. Vi ska kunna föregå med ett gott exempel.

– Hur tror du att det kommer att gå nu under socialdemokratiskt styre?

– De har ju inte imponerat så mycket hittills kan jag säga så jag är väl lite bekymrad över det, det är jag, säger Hövenmark.

Men Stefan Andersson är tydlig, han tror inte på särskiljande politik.

– Jag sitter ju i kommunledningen för att styra kommunen, inte för att driva enskilda sakfrågor. Vårt parti försöker se till hela kommunen och alla medborgare och självklart så vävs det samiska in i många frågor i alla fall. Det blir lätt en vi- och dem-känsla om man börjar dela upp politiken i samiska och icke-samiska frågor.

Tora Lindberg, SR Sámi Radio
tora.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: