Inplantering av varg undersöks

Nu har arbetet påbörjats med att hitta områden i Sverige där det kan vara lämpligt att plantera in varg. Bakgrunden är att regeringen beslutat att förstärka vargstammen genetiskt och det är Naturvårdsverket som har uppdraget att ta fram kriterierna för var varg ska planteras in.

Benny Jonsson är rovdjursansvarig i Idre nya sameby som påverkas om Dalarna får inplantering:

 - Det finns alldeles för mycket varg här i Dalarna så jag tycker att det finns mera lämpliga ställen där de kan inplantera dem på. De kan inplantera dem längre söderut mot Skåne och de områdena, för här uppe är det alldeles tillräckligt med varg.

Högst 20 vargar ska tillföras den svenska vargstammen fram till år 2014, enligt riksdagens beslut. Målet är att förstärka stammen genetiskt, inte utöka antalet vargar. Benny Jonsson förstår meningen med inplanteringen men hade hellre sett en annan lösning:

 - Utav två onda ting är det antingen det här med inplantering och då kunna frysa vargstammen på 200. Eller om man inte inplanterar och stärker stammen genetiskt så säger ju regeringen att man måste ha upp till 500 vargar. Då är det väl en fördel, men jag tycker att man kan frysa stammen på 200 eller helst ingenting, säger Benny Jonsson.

Tora Lindberg
tora.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: