1 av 2
Sanna Poromaa får inget språkbidrag från Sametinget. Foto: Lars-Ola Marakatt
2 av 2
Sven-Mikael Inga har inte tid att läsa samiska. Foto: Lars-Ola Marakatt
SAMISKA SPRÅKET

Språkstöd avsett enbart för samer

Sametingets styrelse vill satsa mer pengar på alfabetiseringskampanjen där vuxna samer får bidrag för att gå kortkurser och lära sig läsa och skriva samiska. Mycket bra tycker Sanna Poromaa, även fast hon inte får ta del av pengarna för att ge sina barn det samiska språket i hemmet.

 – Jag tycker det är jättebra med stöd och det behövs ännu mer.

Sanna Poromaa är uppväxt i tornedalen, hon lärde sig inte samiska som liten. Nu vill hon lära sig samiska för sina barns skull, men hon har inte rätt till ekonomiskt stöd från Sametinget eftersom hon inte är same själv.

Men det är hennes sambo Sven-Mikael Inga, han förstår samiska men varken pratar, läser eller skriver. Sven-Mikael har rätt till språkbidrag men bland annat på grund av tidsbrist kan han inte att ta kurser i samiska. Men Sanna vill ändå försöka ge barnen det samiska språket genom att själv lära sig.

 – Vi har tre barn och jag vill ju att de ska ha språket och kulturen, jag tycker det är viktigt att de växer upp och själv kan ge sina barn så att det inte dör ut.

Sametinget har varje år satsat ungefär en halv miljon kronor på att ge vuxna samer stöd för att gå kortkurser i samiska. Nu vill sametingets styrelse satsa mer pengar på det.

Styrelseledamoten Per-Mikael Utsi från Guovssonásti förklarar att stödet är riktat till samer som inte fått lära sig sitt modersmål, ett sätt att bevara och stärka samiskan.

 – Vi försöker nu få fram ett stöd som gör det möjligt att som vuxen lära sig sitt modersmål.

Men systemet möter kritik. I en krönika i Samefolket skriver tidningens reporter Åsa Lindstrand att man inte räddar ett språk på det här sättet. Lindstrand är själv i precis samma situation som Sanna Poromaa och hon ifrågasätter kriterierna för bidrag till språkstudier.

På ansökningsblanketten ska man kryssa i om man uppfyller kriterierna för att vara same och därmed kunna få stöd. Där finns också en ruta för "annan", det vill säga att man inte uppfyller kriterierna.

Den rutan ser Lindstrand mest som en låtsastolerans och skriver:
"Om inte en icke-same med ett barn som har rätten till sameskola kan räknas som en stödberättigad, vem räknas då till den gruppen?"

Men Per-Mikael Utsi menar ändå att systemet är rättvist.

 – Rättvisan ligger i det att varje människa ska ha rätt till sitt modersmål, lära sig läsa och skriva, den som har svenska som modersmål har haft goda möjligheter till det, den som har haft samiska har haft inga möjligheter alls.

Av det svaret framgår alltså att stödet inte är avsett för svenskar som vill lära sig samiska, oavsett vilka skäl de har för sin vilja.

Åsa Lindstrand avslutar sin krönika med att hon fortsätter gå språkkurser, med eller utan stöd. Inte heller Sanna Poromaa tänker ta upp kampen i saken utan satsar istället egna pengar på att lära sig språket via studiecirklar.

 – Det är ju väldigt viktigt för barnens skull och det är även intressant för mig, det är roligt att kunna och jag är intresserad av både språket och kulturen, säger Sanna Poromaa.

Lars-Ola Marakatt
lars-ola.marakatt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".