Jämtland

Brända älgben gäckar arkeologer

I fjol gjordes ett fynd av fem små offerrösen i Ljungans dalgång ett par mil väster om Åsarna i Jämtland. Fyndet gäckar arkeologer. – Det är ett fascinerande mysterium som skapar många frågor, säger Anders Hansson, förste antikvarie på Jamtli i Östersund.

I tre dagar ska nu arkeloger från Sverige, Norge och Finland samlas i Östersund för att bland annat bena ut vad de små stenrösen och fyndet av en begraven person är rester av. Anders Hansson har sin bild klar.

– Det här är ett samisk fynd. Det eftersom de inte ligger i jordbruksbygd där nordborna brukade begravas under dessa tider.

Det var i fjol som arkeologer fann fem små stenrösen och en stor grav några meter därifrån. Vid stenrösena hittades högar av brända och krossade benrester av framförallt älg men också hjort.

– Hittills har vi fått datering på att det skulle röra sig om tidigt 400-tal till 1100 e Kr. En av idéerna är det här är samisk offertraditon eller en sorts samisk gravtradition, säger Anders Hansson.

Det som förbryllar arkeologerna är att graven är från 700-talet e.kr. Men att offerresterna är från 400-talet e.kr och framåt.

– Det har offrats på den här platsen i 600 år. Även efter det att den här personen begravdes med sin hund, säger Hansson.

Idag är det vedertaget av de flesta forskare att samer fanns i området kring den tiden berättar Anders Hansson. Och att det fanns olika folkslag som bodde sida vid sida i norra Sverige. I dagarna samlas arkeologer i Östersund för att diskutera om den senaste forskningen kring internationaliseringen och religionsskiftet och annat som hände mellan åren 700 och 1200 e.kr.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: