NYA REGERINGEN

Samefrågor splittras

Samiska frågor splittras upp på ännu fler olika departement och ministrar i den nya regeringsorganisationen. Något som bekymrar Sametingets styrelseorförande Ingrid Inga.

 – Risken är ju att de samiska frågorna blir osynliga inom de ordinarie arbetet inom respektive departement, säger Ingrid Inga.

Statsminister Fredrik Reinfeldt upplöser Integrations- och jämställdhetsdepartementet. Frågorna där med samisk anknytning fördelas istället på tre olika departement.

  • Diskrimineringsfrågor, nationella minoriteter samt mänskliga rättigheter flyttas till Arbetsmarknadsdepartementet med Erik Ullenhag som minister.
  • Jämställdhetsfrågor, där sametinget har ett regeringsuppdrag att stärka samiska kvinnors delaktighet, hamnar nu på Utbildningsdepartementet och dit flyttas också Nyamko Sabuni som ansvarig minister.
  • Demokratifrågorna, som går till Justitiedepartementet under ministern Birgitta Ohlsson.

Lägg sen till att frågor om rennäring, jakt och fiske ligger på Landsbygdsdepartementet, det tidigare jordbruksdepartementet, där Eskil Erlandsson fortsätter som minister.

Sara Larsson, styrelseledamot för Min Geaidnu är oroad eftersom det innebär att fler ministrar måste lära sig samefrågorna.

 – Nu gäller det för oss att se till att de här ministrarna får en bra inblick i samepolitik, det blir en utmaning för oss ju fler ministrar det handlar om.

Inför valet sa socialdemokraternas Mona Sahlin att hon ville samla de samiska frågorna under ett och samma departement. En bra tanke tycker Sara Larsson.

 – Helst skulle det finns ett departement med fullt ansvar för samepolitiken i Sverige.

En annan liknande lösning skulle enligt Ingrid Inga vara att ta efter den norska modellen med en samisk statssekreterare som håller samman och ansvarar för de samiska frågorna:

 – Det förenklar ju kontakterna med regeringen om man har en statssekreterare som man för kontinuerlig dialog med.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: