(Arkivbild)
GIRON

Inget gehör för startstöd

Kammarrätten avslår överklagandet från en renskötare i Kiruna kommun som sökt startstöd från Sametinget. Sametinget hänvisade i sitt beslut till att myndigheten saknar pengar och att mannens ansökan inte har prioriterats. Förvaltningsrätten har tidigare godtagit Sametingets argument och det gör nu också Kammarrätten.

Sametinget beslutade för ett år sedan att bevilja företagsstöd om 250 000 kr till sju av totalt 15 unga rennäringsföretagare som hade ansökt om stöd. Totalt beviljades alltså 1 750 000 kronor i startstöd.

En sökande som nekades stöd överklagade beslutet till förvaltningsrätten och pekade på att andra ansökningar som han ansåg var var likvärdiga hade tilldelats stöd. Mannen anser att det skapar orättvisor genom att det blir snedvriden konkurrens och han blir lidande.

Sametinget har i tvisten anfört att man bedömt ansökningarna inbördes. Den aktuella ansökan har i princip bedömts likvärdig med beviljade ansökningar vad gäller ansökan, affärsplan och övriga handlingar.

Ansökan fick enligt Sametinget dock inte tillräckligt många poäng vid jämförelsen och därför avslogs den, samt för att Sametinget hade medelsbrist.

Men mannen som överklagade menar att Sametinget på grund av medelsbrist inte ska "göra lottning" av vilka som ska få startstöd.

Renskötaren ifrågasätter Sametingets poängsystem som används vid den inbördes jämförelse som görs mellan ansökningarna. Mannen menar att Sametinget inte kunnat redovisa för honom hur poängsystemet fungerar och vad som ger högsta poäng.

Mannen framhåller också att att han arbetar aktivt med renar i samebyn samt behövs inom renskötseln för samebyn och för sin familj. Vidare anser han sig uppfylla utbildningskraven för att få startstöd utbetalt.

Avslutningsvis menar han att startstödet är en förutsättning för att han ska kunna etablera sig och stärka sitt renskötselföretagande.

Visserligen skriver Kammarrätten i sitt avslagsbeslut att det är i målet ostridigt att renskötaren i det här fallet uppfyllde de formella kraven för att kunna erhålla startstöd år 2009. Men Kammarrätten godtar ändå Sametingets motivering till avslaget.

Renskötaren säger till Sameradion att han inte tänker överklaga domen eftersom det tar för mycket tid och kraft att driva saken vidare till regeringsrätten.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".