1 av 3
Liu Xiaobo. Foto: AP Photo/Kyodo News
2 av 3
Intresset var stort då ordföranden i den norske Nobelkomitten, Thorbjörn Jagland, meddelade att Liu Xiaobo får Nobels fredspris för 2010. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix NORGE
3 av 3
Det här fotot togs måndagen den 4 oktober 2010. Fredspristagarens fru Liu Xia intervjuades då om chanserna att hennes man ska skulle vinna Fredspriset. Foto: AP Photo/Kyodo News
NOBELS FREDSPRIS

Kontroversiellt fredspris

Nobels fredspris går i år till den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo, som fört en lång kamp för mänskliga rättigheter. Liu sitter just nu fängslad och från Kina kommer signaler om att det här kan skada relationerna mellan Norge och Kina.

Den norska Nobelkommittén utsåg Liu Xiaobo till 2010 års fredspristagare med bland annat följande motivering; "för hans långa och icke-våldsamma kamp för centrala mänskliga rättigheter i Kina. Den norska Nobelkommittén har länge menat att det finns ett nära samband mellan mänskliga rättigheter och fred."

Att Kina tidigare uttryckt missnöje mot att en kinesisk dissident tilldelas Nobels fredspris tar inte kommittén i beaktning.

 – Vi förhåller oss till Alfred Nobels vilja och de får reagera på vårt beslut som de vill, sade ordförande Thorbjörn Jagland efter att han läst upp motiveringen.

På kompetenscentret för urfolk, Gáldu menar direktören Janne Hansen att fredspriset är en viktig signal till Kina om att förbättra de mänskliga rättigheterna.

 – Kina är inte ett gott exempel i världen när det gäller mänskliga rättigheter generellt, säger Janne Hansen i en kommentar till NRK Sámi Radio.

Nobelkommittén kan inte själv ta kontakt med pristagaren eftersom han sitter fängslad, men hoppas kunna nå Liu Xiaobo genom kinesiska myndigheter.

Kommittén ställer hårda krav på Kina genom årets val av pristagare. Det senaste decenniet har landet gjort stora ekonomiska framsteg, som knappast har sin motsvarighet i historien, påpekade Jagland.

 --Kinas nya status måste innefatta ökat ansvarstagande, sa Jagland och tillade att Kina bryter mot flera internationella överenskommelser som landet skrivit under.

I en intervju med nyhetsbyrån AFP är fredspristagarens fru Liu Xia alldeles tagen av beskedet att hennes man fått Nobels fredspris.

 – Jag är så begeistrad, så begeistrad, jag vet inte vad jag ska säga, sade hon.

 --Jag vill tacka alla som stödjer Liu Xiaobo. Jag vill tacka Nobelkommittén, (de tidigare pristagarna) Vaclav Havel och Dalai lama samt alla människor som stött Liu Xiaobo, fortsatte hon, och vädjade till regimen att släppa maken.

Liu Xiaobo var aktiv regimkritiker redan 1989 då han deltog i protesterna på Himmelska fridens torg. I mer än två decennier har han varit en stark talesman för att grundläggande mänskliga rättigheter även ska gälla i Kina. I fjol dömdes Liu till elva års fängelse för uppgivgling.

"Genom det stränga straff han har fått, har Liu blivit den främsta symbolen för den breda kampen för mänskliga rättigheter i Kina", skriver nobelkommitten i sin motivering.

I sin första officiella kommentar efter prisbeskedet upprepade Kinas regering sin ståndpunkt att Liu Xiaobos agerande går stick i stäv med fredsprisets avsikter, rapporterar nyhetsbyråerna från Peking. Pekingregeringen sade också åter att det inträffade kan skada relationerna mellan Norge och Kina.

Kinesiska medier håller tyst om nyheten att Liu Xiaobo tilldelats fredspriset. Söker man på pristagarens namn på China Daily är den senaste artikeln från juni 2009 - då han arresterades för omstörtande verksamhet.

Däremot är utnämningen av Liu en nyhet i Hong Kong. En av de ledande dagstidningarna i Hong Kong, Mingpao, har Lius foto på förstasidan och en intervju med hans fru som säger sig vara stolt. (TT)

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".