NORSK-SVENSKA RENBETET

SSR vill förändra renskötselkonventionen

Samernas Riksförbund (SSR) godtar inte förslaget på ny renskötselkonvention i sin helhet. På årets tredje landsmöte, i Umeå lyckades äntligen samebyarna enas om ett remissvar på förslaget om en renskötselkonvention mellan Norge och Sverige. Men landsmötesbeslutet kritiseras även för att vara för mycket av en kompromiss. 

Efter ett ordinarie landsmöte och två extra landsmöten har SSR äntligen ett beslut om förslaget på ny renskötselkonvention mellan Norge och Sverige.

Ländernas regeringar har skrivit under och godkänt förslaget på konvention som ska reglera hur svenska samebyar får beta sina renar i Norge och hur norska renbetesdistrikt får beta sina renar i Sverige, både vad gäller mark och tid på året.

Nu samlar man in remisser inför inför det slutliga ställningstagandet i riksdagen. För SSR:s del har remissvaret varit en besvärlig och kostsam process. Men nu har man ett svar som samebyarna står bakom.

Landsmötet beslutade att inte acceptera förslaget till renskötselkonvention i dess helhet. Därpå följer tre punkter på vad som krävs för att SSR ska kunna godta förslaget helt och hållet.

En av punkterna, den som debatterades mest på landsmötet, är att alla samebyars sedvanerätter ska respekteras i konventionen.

En annan viktig punkt är att samebyar som inte är nöjda med de så kallade områdesprotokollen skall ges möjlighet till omförhandling. Områdesprotokollen har varit den stora stötestenen på flera håll när samebyar i Sverige har förhandlat med renbetesdistriken i Norge.

SSR:s ordförande Jörgen Jonsson var lättad efter mötet.

 – Det kändes väldigt skönt att landsmötet kunde enas, att samebyarna kunde enas i den här frågan.

Men det andades mycket kompromiss över remissvaret, något som Semisjaur-Njargs ordförande Anders Erling Fjällås påpekar kritiskt.

 – Jag är inte nöjd med beslutet, kompromisser är i regel den sämsta typen av beslut eftersom ingen part är väl egentligen nöjd, men det är väl ett beslut som man kanske kan leva med.

Fjellås har argumenterat för att SSR ska godkänna förslaget på ny renskötselkonvention. Men trots att SSR nu i remissvaret inte kan acceptera förslaget i sin helhet så är Fjellås ändå nöjd.

 – Vad som fick oss att gå med på det är ju att vi accepterar inte förslaget i dess helhet och så pekar man då på delar man inte acepterar och resten accepterar man.

Tobias Jonsson, ordförande i Grans sameby ville förkasta förslaget på renkötselkonvention och han ser SSR:s remissvar som en vinst.

 – Det står ju; "accepterar inte förslaget" och det betyder att man accepterar inte, det var på så sätt vi kunde gå med på det.

David Rydenfalk
david.rydenfalk@sr.se

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".