Sáminuorra väljer riksmedia för att sprida nyheter. Arkivbild.

Sáminuorra nobbar lokala medier

Den samiska ungdomsorganisationen Sáminuorra väljer bort lokala medier när de vill nå ut med sitt budskap i provborrningsfrågan inom Vindelfjällens naturreservat. De vänder sig enbart till riksmedia.

Hur man ska fånga intresset eller få fram sitt budskap kan vara en utmaning för många. Det gäller även den samiska ungdomsorganisationen Sáminuorra. Nu satsar de enbart på riksmedia för att få fram sitt budskap i frågan angående provbborningar i Vindelfjällens naturreservat, bland annat på grund av lågt förtroende för lokala medier.

Kanadesiska gruvbolaget Blackstone Nickel AB har beviljats tillstånd att provborra i Vindelfjällens naturreservat, inom Ran- och Gran samebyars årenruntmarker. Ungdomar i de två västerbottniska samebyarna vill ha hjälp med att protestera mot gruvföretagets planer, och det är Sáminuorra som står för hjälpen.

Sáminuorra har skickat ut pressmeddelande till riksmedia, där organisationen förklarar vilka konsekvenser gruvverksamheten kommer medföra för samebyarna. Elena Valkeapää i Sáminuorra säger att de hoppas på att genom riksmedia få ett större genomslag för sina saker.

– Vi vänder oss till riksmedia för att nå längre, över hela Sverige och världen, säger Elena Valkeapää.

En annan orsak till att välja riksmeda är att Sáminuorra inte har tillit till lokala och regionala media i norra Sverige. Elena Valkepää säger att lokala medier har förutfattade meningar och ståndpunkter i frågor som rör samer och speciellt renskötseln. Hon menar också att de inte heller är så noga med faktakontrollen.

Thomas Sarri, SR Sámi Radio
thomas.sarri@sr.se

Johnny Skoglund, SR Sámi Radio
johnny.skoglund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".