Rennäringens rätt att yttra sig i kommunala bygglovsärenden behandlades i Tingsrätten. (Arkivbild)
ETNISK DISKRIMINERING

DO förlorade mot Krokom

Diskrimineringsmannen förlorade målet mot Krokoms kommun, gällande bygglovsärenden inom Jovnevaerie sameby. Men domen innehåller ändå en del positiva besked för samebyn och renskötseln.

Det blev ingen framgång för Diskrimineringsombudsmannen (DO) som genom en stämning av Krokoms kommun tagit ställning för elva stycken renägare i Jovnevaerie sameby.

Målet handlar om att Jovnevaerie inte har fått yttra sig i bygglovsbeslut i kommunen som berör tre fritidshus vid Åkersjön. Det i kombination med att andra sakägare fått yttra sig har gjort att DO stämt kommunen för brott mot lagen om förbud mot etnisk diskriminering.

Men tingsrätten konstaterar att kommunen inte gjort sig skyldig till diskriminering i och med bygglovsbeslutet.

I domen skriver tingsrätten att byggloven redan var klara och lagstadgade i de så kallade förhandsbeskeden. Förhandsbesked kan ges av tjänstemännen på kommunen i ett tidigt skede till de sökande, innan själva beslutet tas.

När sedan bygglovsbesluten togs av Krokoms kommun var det knappt några förändringar alls jämfört med förhandsbeskeden och det gick heller inte att pröva bygglovet mot miljöbalken eller plan- och bygglagen.

Tingsrätten skriver i domen att sakägarkretsen under sådana här förhållanden kan inskränkas väsentligt vad gäller själva bygglovsbeslutet.

Mot den bakgrunden konstaterar tingsrätten att kommunen i anslutning till handläggningen av bygglovbesluten inte behövde bereda samebyn möjlighet att yttra sig.

Rådman Göran Simonssson vid tingsrätten säger till Sveriges Radio Jämtland att när det gäller de förhandsbesked om bygglov som gavs ska fler få yttra sig än i bygglovsärendena.

Men DO hade inte tagit med de så kallade förhandsbeskeden i sin stämningsansökan så frågan om diskriminering i det fallet prövades aldrig.

Krokoms kommunalråd Maria Söderberg (C) kommenterar domen ytterst kortfattat så här.

 -- Jag konstaterar bara att tingsrätten inte anser att vi inte gjort oss skyldiga till diskriminering och att kommunen sedan mer än tre år tillbaka har rutiner där samer hörs.

Trots förlusten för DO så innehåller domen ur samebyns perspektiv ändå vissa positiva delar.

Kommunen har menat att samebyn saknar renbetesrätt på de aktuella områdena. Men tingsrätten ifrågasätter inte renbetesrätten i området.

Kommunen har även ifrågasatt om samebyns medlemmar omfattas av lagen mot etnisk diskriminering, eftersom samebyn är sakägare i målet. Tingsrätten slår fast att samebyn formellt sett är sakägare i målet, men också att de enskilda medlemmarna i samebyn ändå omfattas av lagen om förbud mot etnisk diskriminering.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".