DISKRIMINERINGSMÅLET

Kände inte till förhandsbeskeden

DO visste inte att kommunen hade gett förhandsbesked om byggloven. Därför togs de aldrig upp till prövning av Tingsrätten. "Vi förlorar målet på formella grunder, men kommunen har ändå gjort fel", säger DO:s advokat.

Målet gäller bygglovsbeslut för tre fastigheter i Åkersjön. DO anser att kommunen gjorde fel då Jovnevaerie sameby inte fick komma med synpunkter på ärendet.

När DO stämde Krokoms kommun så riktade man in sin framställan på själva bygglovsbesluten. Men de här tre besluten hade föregåtts av så kallad förhandsbesked. Det var något som DO inte tog med i stämningen.

Rådman Göran Simonsson vid Östersunds Tingsrätt säger till Sveriges Radio Jämtland att prövningen enbart avsett byggloven.

Simonsson menar samtidigt att kommunen inte kontaktat samebyn för att få deras synpunkter vad gäller processen med förhandsbeskeden.

 – Såvitt jag känner till så hade man inte underrättat samebyn vad gäller förhandbeskeden.

Om DO hade inriktat sig på processen som gäller förhandsbeskeden, hade resultatet då kunnat bli annorlunda?

 – Det vill jag alls inte spekulera i, det är en helt annan fråga.

DO:s jurist Ulrika Dietersson säger att DO inte hade fått uppgift om att det fanns förhandsbesked och kände inte till det helt enkelt. Den uppgiften kom fram först efter att DO väckt talan i målet.

 – Men då hade det gått mer än två år sedan de här förhandsbeskeden meddelades och då var det preskiberat.

Ulrika Dietersson säger vidare att DO har utrett ärendet och fått uppgifter från kommunen om bygglovsbesluten. Men hon kan inte svara på varför informationen om förhandsbeskeden gavs så sent från kommunen, först efter att preskibtionstiden gått ut, vilket gjorde att de inte kunde prövas av Tingsrätten.

 – Jag kan inte säga om det var ett undanhållande eller en utredningsbrist, så man vet inte riktigt hur det gick till.

Men känns det inte lite snopet att glömma kolla om det fanns förhandsbesked?

 – Man kan alltid vara självkritisk i efterhand, men var felet ligger är svårt att säga i efterhand.

Krokoms kommunalråd Maria Söderberg (C) säger bara kortfattat till Sameradion att Tingsrätten nu konstaterat att kommunen inte har brutit mot lagen om förbud mot diskriminering.

 – Kommunen har också sedan över tre år tillbaka rutiner där samer hörs.

Ulrika Dietersson säger att om DO känt till förhandsbeskeden så hade man lagt dem som grund för talan i målet. Men hon tycker ändå att domen ger stöd för DO:s argument.

 – Det är väldigt viktigt för oss att diskrimineringsförbudslagen gäller i en sådan här situation och att samebyn var sakägare och de borde ha hörts, kommunen har i grund och botten gjort fel.

DO döms att betala rättegångskostnaderna på ungefär 900 000 kronor.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".