Gränsöverskridande renbete kan komma att tas upp till prövning i Europadomstolen. Foto Anders Wiklund / SCANPIX
EUROPADOMSTOLEN

Renbetesfråga i Europadomstolen

Europadomstolen kommer att ta upp renskötselkonventionen till behandling. Bakom anmälan till Europadomstolen står Lars-Jon Allas från Talma sameby, som menar att konventionen strider mot de mänskliga rättigheterna.

Renskötselkonventionen reglerar renbetet över gränserna mellan Norge och Sverige. För ett år sedan undertecknade ländernas regeringar den svensk-norska renbeteskonventionen.

Flera samebyar har riktat hård kritik mot konventionsförslaget, bland annat för att staterna tänker ingå ett avtal där deras enskilda egendom, renbetesrätten förhandlats bort.

Lars-Jon Allas från Talma sameby begärde tillsammans med flera andra samebyar att regeringsrätten skulle pröva regeringens beslut att underteckna konventionen.

Men regeringsrätten sa nej till det eftersom den ansåg att beslutet rörde Sverges förhållande till annan stat och inte berörde några civila rättigheter.

Efter det vände sig Lars-Jon Allas till Europadomstolen, som nu har gett besked att den kommer att behandla hans klagomål så snart som möjligt.

 – Europadomstolens beslut om att behandla mitt klagomål får förstås som att domstolen delar min uppfattning om att det visst är fråga om civila rättigheter som enligt lag är skyddade och ska behandlas därefter, Lars-Jon Allas.

Allas säger vidare i ett pressmeddelande att det för honom är oerhört viktigt att kämpa och stå upp och försvara samiska, civila rättigheter.

 – Jag kan inte stå och se på och kanske sett ur ett framtida perspektiv indirekt medverka till att urholka kommande generationers förutsättningar att bedriva en traditionell renskötsel grundad på samisk sedvana inom Talma sameby.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".