1 av 3
Jan Södergren. Foto: Scanpix.
2 av 3
Europadomstolen i Strasburg.
3 av 3
Vy över Europadomstolen i Strasbourg.

Oklart hur Europadomstolen hanterar renskötselkonventionen

"Europadomstolens brev om att behandla renskötselkonventionen är ett första standarbrev som alla får", säger advokat Jan Södergren, som fört samebyarna i Härjedalens klagan till Europadomstolen.

Att ta upp ett ärende i Europadomstolen i Strassburg är en långsam process. Advokaten Jan Södergren som är speicaliscerad på Europarätten har fört många ärenden till Europadomstolen.

 – Först får man ett bekräftelsemottagarbrev. Sendan ligger ärendet där nere. Det kan ta upp till fyra år innan domstolen sedan tar sitt första beslut om de ska avslå ärendet eller gå vidare med det, att domstolen inventerar staten att gå i svaromål. Detta som är det svåra nålsögat att ta sig igenom, säger Jan Södergren.

Om ärendet kommer dit vad händer då?
– Då sammanställer domstolen fakta och skickar det till staten och ett besked om detta till klaganden, att de har skickat det till staten. Då ska staten inom sex veckor yttra sig om det man skrivit. Sen kan det bli ytterligare skriftväxling, säger jan Södergren och fortsätter:
– Sedan tar domstolen ett prövningstillståndsbeslut. Och gör de inte det kommer ett avslag på beslutet. Efter att man fått prövningstillstånd kommer domen.

Hur lång tid tar det?
– Enligt min erfarenhet så tar det fem till sju år, säger Södergren.

Södergren säger att tidigare har 95 procent av ärendena avslagits vid första steget. Av dem som gått vidare har tidigare drygt hälften av dessa ärenden fått en fällande dom. Men Södergren berättar att under de senaste åren har alltfler vänt sig till Europadomstolen, vilket gör att han i framtiden tror att ärendena kan ta betydligt längre tid.

Anna-Maria Ahlén
anna-maria.ahlen@svt.se

Läs mer:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".