Sametingets styrelseordförande Ingrid Inga. Foto: David Rydenfalk, SR Sámi Radio
BUDGETPROPOSITIONEN

Besvikelse i Sametinget

Från Sametingets sida råder besvikelse över regeringens budgetförslag. Trots en ökning av rovdjursersättningarna så hade styrelsens ordförande Ingrid Inga väntat sig mer.

 – Ja det var ju lite tunt om man tänker på det budgetunderlag som vi hade överlämnat till regeringen, säger Ingrid Inga.

Visserligen föreslås anslaget till rennäringens främjande öka med åtta miljoner kronor, till 118 miljoner.

Fyra miljoner avsätts till kostnader som kan uppstå med anledning av renskötselkonventionen, om den antas. Och fyra miljoner är till höjda rovdjursersättningar.

Men Ingrid Inga säger att Sametinget hade begärt 20 miljoner i höjda ersättningar till renägarna för rovdjursskador.

Ingrid Inga har under gårdagen haft möte med landsbygdsdepartementet. Hon säger sig ha fått förklaringen att regeringen inte tänker göra några stora förändringar i de samiska frågorna, innan arbetet med en sammanhållen ny samepolitik är klart.

Där har ju Sametinget förkastat regeringens första utkast ifjol. Nu håller tinget på med ett eget förslag på hur den framtida samepolitiken i Sverige ska se ut.

Sametinget hade även i sitt budgetunderlag till regeringen visat att det behövs mer pengar till den politiska delen i Sametinget, det vill säga de folkvalda ledamöterna och plenum.

Men regeringen ger inte ett öre mer, utan anslaget till Sametinget ligger kvar på cirka 35 miljoner.

 – För mig är det en besvikelse, varje gång som budgeten kommer så hoppas jag att nu ska de förstått att man behöver stärka Sametinget, säger Min Geaidnus styrelseledamot Sara Larsson och menar att det politiska arbetet blir lidande av att Sametinget bara har en heltidsanställd politiker.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".