Olof Tomas Svonni har tillsammans med fyra andra överklagat beslutet. Arkivbild.

"Serviceavgift strider mot rennäringslagen"

Olof Tomas Svonni är en av de fem medlemmar som överklagat Saarivuoma samebys årsmötesbeslut om årlig serviceavgift. Han säger till Sameradion att det strider mot rennäringslagen.

Det var på årsmötet i mars som Saarivuoma beslutade att införa den årliga serviceavgiften. 3000 kronor ska det kosta för renskötande medlem och hälften så mycket för övriga medlemmar. Avgiften är bland annat för användande av samebyns gemensamma anläggningar.

Olof Tomas Svonni kritiserar beslutet och säger att enligt rennäringslagen ska var och en betala eventuella avgifter enligt renantal.

Samma sak har Lars Wilhelm Svonni (Samerna), som är expert på rennäringslagen, uppgett till Sameradion i våras. Han menade att grundprincipen i lagen är att varje ren ska kosta lika mycket i avgift, vilket innebär att ju fler renar man äger desto mer får man betala.

På Sametinget säger man att en överklagan har kommit till tinget men är ännu inte behandlad.

Kjell Marainen, SR Sámi Radio
kjell.marainen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".