1 av 2
Karl Johan Tyrberg bad samerna om ursäkt 2001. Foto Pawel Flato/SCANPIX
2 av 2
Grannar i öst följer nu sina grannländers kyrkors exempel, de ska be samerna om ursäkt. Foto Hasse Holmberg Scanpix
Suopma

Finska kyrkan ska inleda försoningsprocess

Nu ska kyrkan i öster också följa kyrkans exempel i Sverige och Norge. Samerna ska få en ursäkt av den heliga skriftens förvaltare. Biskopen i Oulu, Samuel Salmi, säger till YLE Sámi Radio att ett försoningsseminarium planeras till 2012.

2001 gick biskop Karl Johan Tyrberg i Svenska kyrkan och bad om ursäkt för att kyrkan diskriminerat och förtryckt samerna genom historien.

Tyrberg sa då att kyrkans förtryck tagit sig många uttryck. Bland annat genom att många samiska kulturyttringar som jojk och trummor belagts med syndastämpel. Några år tidigare hade norska staten och kyrkan bett samerna om ursäkt för förnorskningspolitiken.

Varken finska kyrkan eller staten har tagit det initiativet hitills. Men om två år planeras det nu för ett seminarium i Oulu där försoningen ska äga rum.

- I samförstånd ska vi försöka prata om gamla synder och hur vi ska komma över dem. Folk borde förstå att det som skett är historia och försoningen hör till dagens förhållanden, säger biskopen i Oulu Samuel Salmi till YLE.

Så sent som för två år sedan sa finlands justitieminister Tuija Braks att Finland inte kommer att be det samiska folket om ursäkt för gånga tiders oförätter.

I Sverige bad den svenska jordbruks- och sameministern Annika Åhnberg år 1998 samerna i Sverige om ursäkt. För två år sedan sa hon i en intervju i sameradion att tanken med ursäkten var att den skulle vara starten på en försoningsprocess, men att inget hänt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".