SAARIVUOMA

Delade meningar om serviceavgift

Saarivuoma sameby har beslutat att medlemmarna ska betala en serviceavgift till samebyn. Ola Påve som fick gehör för sitt förslag, säger att alla medlemmar gemensamt måste dela på samebyns utgifter, annars går det inte att hålla igång verksamheten.

Enligt beslutet ska renskötande medlem betala 3 000 kronor och hälften så mycket ska övriga medlemmar betala.

Olof Tomas Svonni, medlem i Saarivuoma sameby, berättar att man på årsmötet sa att det i serviceavgiften bland annat ingår jakt- och stugnyttjande, men han anser att man inte ska behöva betala för rättigheter som man redan har.

Ola Påve, som tillsammans med Per Gustav Labba drev förslaget om serviceavgiften, menar att utgifter som hör till själva renskötselarbetet ska betalas efter medlemmarnas reninnehav.

Kjell Marainen, SR Sámi Radio
kjell.marainen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".